Про нас | Доставка | Програма лояльності | Контакти
Інтернет-магазин » Відомості » Історія парфумерії

Історія парфумерії

Мистецтво парфумерії чудове і дивне. Таємничий, солодкий світ запахів нестримно вабить до себе. У цього загадкового світу є своя історія, свої закони і свої традиції. Парфуми - це і засіб зваблювання, і засіб насолоди. Аромат - якась магічна субстанція, здатна перенести нас в інший вимір, "піднести" над повсякденністю.

Історія парфумерії нерозривно пов'язана з історією людства. Єгиптяни прославляли своїх богів обкурюванням і виготовляли благовонні мазі і ароматні масла, якими супроводжувалися різні обряди і доповнювалися жіночі туалети. Греки ж привезли зі своїх експедицій нові аромати, а в античному Римі запахам надавалася цілюща сила. Нашестя варварів припинило використання ароматів на Заході. І тоді народи ісламу стали розвивати мистецтво парфумерії: араби і перси перетворилися на незрівнянних знавців прянощів, винайшовши перегінний куб і поліпшивши дистиляцію.

Перший аромат на основі алкоголю - так звану "угорську воду" створила королева Єлизавета Венгерська у XIV столітті. Існувала думка, що саме завдяки цим парфумам вона до глибокої старості зберегла свою дивовижну красу (коли їй були вже 72 роки, до неї засватався 25-річний польський король).

Першу парфумерну лабораторію засновує в Грассі  у XVI столітті дружина французького короля Генріха II Катерина Медічи, приїхавши до Франції з Італії. Грасс був ще і великим шкіряним центром. І до моди увійшли парфумовані рукавички. Це була не тільки дань моді, оскільки на міських вулицях у той час панував нестерпний сморід і аристократи могли хоч би частково захистити свої чутливі носи, закривши їх запашною рукавичкою. Але в епоху Відродження відмовилися від їх використання.

Перша парфумерна фабрика в світі виникає у 1608 році у флоренції, в монастирі Сайту Марія Новелла. Фабрикантами стають самі ченці-домініканці.

Сучасна парфумерія веде відлік з XVIII століття, а саме з 1709 року в Кельні француз Жан-Марі Фаріна, що торгував спеціями, вперше випустив в продаж запашну воду, названу на честь міста "Кельнською водою". До Франції вона була завезена в другій половині XVIII століття і з тих пір стала розповсюджуватися під французькою назвою о-де-колон. (Імператор Наполеон купував до 60 флаконів в місяць).

Втомившись від боротьби з "піратами" Фаріна продає формулу Леонсу Колласу (Leonce Collas), а той, у свою чергу, в 1962 році компанії Roger et Gallet. Проте незалежно від нього один з його родичів, що залишилися в Німеччині, Йоханн Марія Фаріна (Johann Maria Farina) також продає формулу - Вільгельму Мюленсу (Wilhelm Muelhens), який в 1792 році відкриває в Кельні магазин за адресою: 4711 Glockengasse. Парфум під назвою 4711 випускається і до цього дня - це найстаріший аромат в світі і сама справжня кельнська вода.

В кінці XVIII століття стали з'являтися перші синтетичні ароматизатори, завдяки яким парфумерія вийшла на принципово новий рівень. Виробництво парфумів стало дешевшим, і вони перестали бути прерогативою багатих.

Наступний поворотний момент в історії парфумерії доводиться на 10-і роки XX сторіччя, коли кутюр’є вирішили з'єднати модельний бізнес і парфумерію. У 1911 році Поль Пуаре став першим, кому прийшла в голову ідея ароматами доповнити лінії одягу. Комерційну логіку ідеї довела до кінця велика Габріель Шанель, що випустила в 1921 році парфуми зі своїм товарним знаком ("Chanel №5").

Величезною популярністю впродовж останніх років користуються фруктові запахи. На думку фахівців, парфуми кінця цього століття увібрали в себе аромати лимона, апельсина, смородини, ананаса, манго, і на початок нового тисячоліття вони не зміняться.

Парфумам модного напряму властиві витонченість, максимальна лаконічність запахів, ніжність. У них чудово уживаються легкість і багатство, вони добре гармонують з природним запахом шкіри, прозорі, відчутні і невловимі.

З тих пір, як люди навчилися використовувати магічну силу аромату, пройшло багато століть. З часом парфумерія відокремилася від своїх "праотців" і зайняла гідне місце серед інших мистецтв.

Facebook